уторак, 18. децембар 2007.

IZLOŽBA MALE GRAFIKE 2007

IZLOŽBA MALE GRAFIKE 2007

Izložba MALE GRAFIKE u Galeriji Grafički kolektiv u Beogradu (ovo za neobaveštene, jer ima i takvih u ovom gradu i ovoj zemlji), je ŠLAG (ručno, na starinski način umućen) na prilično jadnoj torti izlagačke delatnosti u protekloj 2007 godini, računajući skoro sve galerije. Torta me više ne zanima, pišem o ŠLAGU!

Ovogodišnja izložba MALE GRAFIKE je odlična izložba, bez komparacije i van konkurencije u beogradskom likovnom bućkurišu. Tradicija koja traje bezmalo 60 godina, ne samo da nije izneverena, već je učešćem velikog broja mladih umetnica i umetnika uz postojano i značajno sudelovanje starijih, postala još delikatnija, stabilnija, čvršća, dozvoljavajući da joj se nazre daleka i sjajna budućnost.

Za mene je MALA GRAFIKA odavno postala redak trenutak istinske radosti, zadovoljstva, ispunjenosti, nestrpljivog iščekivanja...Šta pričam?! Nisam u tome usamljen. Poznajem i znam mnoge koleginice i kolege koji kao i ja, štampajući grafike velikog formata, slikajući, vajajući...tokom godine, sa velikom radošću očekuju i dočekaju poziv za MALU GRAFIKU. Izazov je biti "ograničen" propisanim formatom, uz mogućnost da pored sopstvenih mentalnih i umetničkih procesa i istraživanja, radiš, stvaraš grafiku u tehnici koja ti trenutno ili životno "leži."

Izložba MALA GRAFIKA 2007 je praznik umetnosti! Na jednom mestu, na kultnom mestu, izloženo je 160 grafika od 80 autora. Ali kako izloženo! Vrhunski, sofisticirano, pregledno...vanredno! Ni jedna grafika ne ugrožava drugu, majstorskim umom i rukom raspoređene, čine celinu od koje zastaje dah! Ako ovo što pišem zvuči kao panegirik, pristajem, ova izložba to zaslužuje. Vrlo je bitno napomenuti da je, bez obzira na obilje raznovrsnih grafičkih tehnika i disciplina, eksperimentisanja i vidljivog istraživanja , kvalitet svih radova na veoma visokom umetničkom nivou. Nema, ne postoji rad na izložbi koji bih izbacio, sklonio.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu Natalija Cerović, Istoričarka umetnosti – predsednica, Dragan Momirov grafičar i Siniša Žikić grafičar, Mali pečat je s pravom dodelio Bardu ovdašnje, Balkanske i Evropske grafike, Profesoru Bogdanu Kršiću.

Na kraju ali ne manje važno, mora se odati priznanje članicama i članovima Umetničkog saveta i Upravnog odbora Grafičkog kolektiva, Branislavu Fotiću, Draganu Kićoviću, Ranki Lučić Janković, Ljiljani Stojanović, Aleksandru Mladenoviću Leki, Siniši Žikiću i Ljiljani Ćinkul, koji su izvršili izbor radova. Hvala im na dobro obavljenom „poslu.“

Beograd, 17.Decembar 2007

Нема коментара: