субота, 1. март 2008.

GRAFIKA 107 X 107 mm

IZLOŽBA U GALERIJI 107 u ZEMUNU

Povodom obeležavanja jedanaest godina postojanja, Galerija 107 u Glavnoj ulici u Zemunu, priredila je izložbu grafika malog formata 107 x 107mm. Izložba je bila po konkursu, dozvoljene su sve grafičke tehnike bez ograničenja, jedini uslov je bio zadati format koji u sebi sadrži deo naziva Galerije.

Na konkurs se odazvao veliki broj umetnica i umetnika ne samo iz Srbije vec i iz okolnih zemalja. Selekcioni žiri koji je ujedno bio i žiri za dodelu nagrada, u sastavu Ljubica-Buba Miljković muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, Velizar Krstić redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Olivera Vukotić kustos Galerije 107, obavio je svoj "posao" na najbolji mogući način.

Na preglednoj, izuzetno dobro postavljenoj izložbi, moguce je steći uvid u kompletnu grafičku produkciju ali i različitost u stavovima, razmišljanjima, poetikama i tehnikama.

Grafike izložene u Galeriji 107 su u najvećoj meri rađene u tradicionalnim grafičkim tehnikama ali nisu izostali ni radovi umetnika koji prate sve ubrzanije tehnoloske procese.

Moje, kao i uvek subjektivno mišljenje je, da ova izložba uz izložbu Mala grafika u Grafičkom kolektivu na kraju prošle godine, predstavlja visok domet grafičkog izraza i "vaspostavlja" grafiku kao najtradicionalniju i uvek svežu alo često zanemarenu i skrajnutu likovnu disciplinu.

Ziri je dodelio tri nagrade od kojih je prva zasluženo pripala, samoj sebi doslednoj, prefinjenoj i suptilnoj umetnici Milici Žarkovic. Drugu nagradu je dobio Veselin Vukašinović a trecu, Ranka Lučić Janković.

Obrazlažući odluku žirija, Predsednica, Ljubica-Buba Miljković je s pravom naglasila da je žiri imao težak zadatak da između velikog broja odličnih grafika izabere ova tri laureata. Žiri je pohvalio odredjeni broj grafičara, ističući da su i oni bili u „igri“ za nagrade.

Smatram da je izložba Grafika 107 x 107 mm u Galeriji 107 značajan i hvale vredan poduhvat , kojim se Grafika ponovo vraća na ono mesto u likovnoj umetnosti i na likovnoj sceni, koje joj s pravom pripada.

Miodrag Miško Petrović

1.Mart 2008.

Beograd

Нема коментара: