среда, 2. јул 2008.

DUŠAN RUSALIĆ Izložba skulptura

Galerija ULUS, Maj – Jun 2008

Dušan Rusalić vajar, moj generacijski kolega sa Akademije, isto smo i godište, pričalica, nezadovljnik, retko osmehnut ali ne bez duha, dugogodišnji Sekretar ULUS, čovek koji je imao i ima i danas zanimljive predloge, stavove i inicijative u vezi boljeg funkcionisanja ULUS, nije baš uvek u pravu....ali kao što to već i kako biva u našoj sredini, niko ne želi ni da ga sasluša. Uostalom on je „bivši“ a takvi samo „mlate praznu slamu“ za većinu „sadašnjih“.

Ostaviću ovu započetu i izuzetno zanimljivu storiju po strani i nedovršenu jer na žalost, samo bih gubio vreme a dozvao pameti ne bih nikoga u ovoj prepametnoj zemlji nebeskog naroda u kojoj se svi ponašaju kao da su multipraktici, svi sve rade i znaju najbolje u svim oblastima ljudskog mentalnog i fizičkog delanja.

Iako sam mu preko telefona obećao da ću doći na otvaranje izložbe, nisam otišao, iskrslo mi je nešto neodložno. Ali danas 1.Jula 2008 godine u 10 sati i deset minuta ušao sam u galeriju. Čak i činjenica da odavno nisam video nijednu Dušanovu skulpturu ostaje bez značaja, kada sam sa zadovoljstvom prvo jednim švenk pogledom obuhvatio Galeriju, bez i trunke kolebanja prihvatio koncept izložbe a zatim pomno i sa istinskim zanimanjem išao od skulpture do skulpture.

Po mom (naravno) subjektivnom mišljenju iza kojeg čvrsto stojim a boljih argumenata ne tražim od Dušanovih skulptura, ova njegova uzložba, više puta odlagana iz raznoraznih razloga u koje spadaju i njegova neodlučnost, može biti (nagađam) i strah od javnog predstavljanja posle dugog vremenskog perioda, dakle izložba skulptura Dušana Rusalića je događaj! Potpuno svoj i samosvojan, izvan svih zacrtanih ili nametnutih tokova, Dušan je nekoliko koraka ispred svojih/naših kolega, „usuđuje“ se da kombinacijom i intervencijama u mermeru, granitu i ko zna već u kakvim vrstama plemenitog kamena, nadgrađuje i menja osnovne skulptorske postulate i postiže neverovatno efektna dela/prizore od kojih bi neka mogla/morala/su u samom vrhu i proširenih medija.I

Izložena dela nude mnoštvo povoda za analizu, razmišljanje. Umno koncipirana i izvedena, ponekad narativna ili skulpture simboli, svaki komad galaksija za sebe a opet, vidljiva je njihova povezanost u Dušanov svesni i podsvesni Kosmos. Dušanova izložba skulptura ne samo da je događaj, ona je i jedna od najboljih i najkvalitetnijih izložbi održanih u Galeriji ULUS u poslednje vreme. Bravo Dušane!

Нема коментара: