понедељак, 14. јануар 2013.

DESET

Nema ništa teže na ovom svetu od pravljenja rang listi! Verovatno ni bezumnije. Naravno da tu ne mislim na svakodnevno zasipanje raznoraznim rang listama u dijapazonu od najsisatije pevaljke, kraljice splavova, velikobratskih farmi, prvog glasa Srbije, elitnih spisateljica, mrsomudljivih osoba koje se ne skidaju s TeVeja, razvoda i udadbi/ženidbi tz slavnih ličnosti, prodavačica/prodavaca magle, sve do ozvaničenih i zakonom zaštićenih krimosa i njihovih patrona političara a sve objavljivano u tz žuto-smeđe-prolivastoj štampi i na malom ekranu.

Praviti rang listu izistinskih, istinskih, nepatvorenih, najboljih umetnika, književnika, pesnika, glumaca, muzičara, kompozitora, vajara, grafičara, slikara, je pored Trla baba lan, vrlo subjektivan i nadasve nezahvalan posao! Sa gore pomenutima je lako, i malo dete može očas napraviti desetak rang listi a da ne pogreši. E ali kad se nađeš u moru, okeanu, beskraju... pravih umetnika, od kojih svaki ponaosob stvara ili je stvarao vrhunsko delo/dela, onda komparacija postaje besmislena i rangiranje se svodi na puki lični odabir i preferiranje umetnika koji praviocu rang liste najviše leže na srcu.

Odlučih ipak da napravim rang listu slikara koje najviše volim/cenim, ponukan komentarom štovanog kolege Vladimira Petrovića, on je naime predložio da napravim listu od deset slikara koje...etc., etc. Pametan i obrazovan, što se može videti iz njegovih tekstova, u ovom slučaju je malo fulao, slikari ipak nisu vino pa da ih po svom ukusu ili godinama rangiram. Ali:

Osećajući se pomalo nesposobnim i nevoljnim da poređam deset slikara koji mi znače, činim napor da bih, s jedne strane udovoljio Vladimiru a s druge, da bih vama omogućio da u svojim komentarima iznesete svoje rang liste. U svakom slučaju to može biti zanimljivo. Počinjem:

1) Velaskez, Pikaso, Mazačo, R.B.Kitaj, Rubljov, Tintoreto, Rembrant, Veselman, Maljevič, Vermer, Mikelanđelo, Bora Iljovski, El Greko, Zurbaran, slikari Laskoa i Altamire, Hokusai, Učelo, Sinjoreli, Antonelo da Mesina, Belini, Rafaelo, Ticijan, Hals, Van Ajk, Holbajn mlađi, Boš, Karavađo, Rubens, Tamajo, Rivera, Žorž de La Tur, Goja, Domije, Tarner, Žeriko, Kurbe, Peđa Milosavljević, Mone, Sezan, Sera, Gogen, Lotrek, Matis, Kandinski, Ćelić, Boćoni, Bala, Munk, Franc Mark, Maks Ernst, Miro, Hokni, Raušenberg, Hamilton, Dišan, Indiana, Rozenkvist, Džasper Džons......

To bi bilo prvo mesto moje rang liste, uz mnogo nenavedenih mojih miljenika vrhunskih slikara! Za mene ne postoje mesta broj 2, 3, 4, 5, 6........do deset. Vladimir mi je takođe predložio da o svakom (od deset odabranih) napišem po nešto, crticu, esejčičić...To nikako ne mogu! O gore navedenim slikarima su napisani tomovi knjiga, oni su svojim delanjem formirali najbolji deo Istorije umetnosti, kulture, Istorije uopšte! Ne verujem da bi neka moja rečenica ili dve osvetlila ili donela nešto novo. ‘Ajd’ samo ovo: Šta se može više i novo reći o čoveku koji je godinama ležeći na skelama, oslikavao Sikstinsku kapelu ili naslikao Strašni sud, Mikelanđelu? Ende!