субота, 19. децембар 2009.

U ZEMLJI ČUDA ANICE VUČETIĆ

Tripartitna, ja bih rekao troslojna, višeslojna video instalacija „Putovanje“, „Sanjam“, „Sekund i po“, Anice Vučetić u Prodajnoj Galeriji Beograd je vanserijska izložba. Rekoh izložba ali je to mnogo, mnogo više od onoga što podrazumevamo pod imenom izložba. Deskripcija je suvišna ako otkrilivši crnu zavesu uđete u mračnu/neosvetljenu Galeriju i stanete pred monitore. Ne želim da odvajam radove ma kako me čak i Anica shvatila, oni su po meni jedan jedinstven koherentan rad, delo koje svojom višeslojnošću budi prezir prema našem svakodnevnom prolaženju i nezainteresovanom nevidenju tz ordinarnih stvari i situacija koje se, pokazuje nam Anica, mogu videti/gledati/posmatrati/samoposmatrati/sagledati i sagledavati na beskrajno mnogo načina, što bi rekli Monty Payton-ovci: „And now something different“. Prizori zaboravljenog „noćnog“ mora, svetlucavih talasa, svetala na zaboravljenom rtu, kišnim kapljicama zasutim prozorima, kroz koje vidimo kako promiču nejasne konture drveća, pejsaža, nepoznatih a istovremeno mutno poznatih, više puta viđenih, doživljenih na bezbrojnim putovanjima, pločice javnog(?) kupatila, svetlost koja kroz oktagonalni (?) prozor na kupoli, dozvoljavaju i ne dozvoljavaju naš ulazak u Anicine snove, „nemoguće (?) lebdenje u prostoru svoje sobe“..... Anica i ovog puta uspeva u istraživanju sopstvene energije, imaginacije, traganju, po ko zna koji put, i otkrivanju svog duhovnog središta. Put je to kojim će ona po sili unutarnjih zahtevnih poriva, još dugo ići, nezadovoljna dostignutim. Shvatajući svoj rad/radove kao pustolovinu, i dalje će tragati za samospoznajom (koja sobom donosi i spoznaju sveta oko nje), neminovna iskušenja je neće sprečiti da ide ka inicijaciji, ma šta ona bila ili kako je Anica vidi ili zamišlja. Putuj draga Anči, sanjaj, lebdi, hrli ka Kosmosu iako si deo njega, rastvaraj njegove bezbrojne zavese i preskači prepreke koje pred tebe postavlja.

1 коментар:

Veca Pereca је рекао...

Miskec, nasao si me! Anica je za mene neko, vanserijski, nezaboravan, vazda ocekivan sta ce novo reci, jedva docekan, uvek pominjan u kontekstu prave umetnosti koja preskace granice, emanira cistu misao i jos cistiju emociju!
Ali, nesto mi se na toj izlozbenoj prezentaciji nije dopalo. Ili je bilo previse jakih stvari a preblizu postavljenih, ili sam ocekivala uobicajeno "oprostorenje", skok izvan ekrana, tek nakon pokusaja da svaku posebno posmatram, jer mi je sve zajedno stvaralo haos u percepciji, uspela sam da sagledam momente, faze i etape putovanja.
Poput tebe, verujem da je Anica na inicijacijskom putu ka nekom Univerzumu, da li nasem ili nekom svom, nije bitno - ona i nije od ovog sveta.
Nego da recem jos nesto - iznenadila me i dopala mi se tvoja graficica u Kolektivu! Ne znam kako i zasto, ali imam utisak da se stalno otvaras i kreces kao kakav talas, osvajajuci nove prostore, kao sto i tvoja misao sve bolje oblikuje tvoje sve mocnije percepcije.
Pozdrav, kao i uvek za J.
Voli te drugarica